De afgelopen hoorde ik vier mensen klagen (waaronder ikzelf) over boeken die ze begonnen, die vurig waren aangeprezen, en die ze toch terzijde hadden gelegd. Allemaal literaire boeken. Ik moest ineens denken aan 2008, het jaar dat de bibliotheek Alkmaar 100 jaar bestond. Ik moest toen in een maand tijd 50 mensen interviewen die een compleet zouden geven van al onze lezers, voor het boek 1908-2008, 100 jaar bibliotheek Alkmaar van Hans Koolwijk. De jongste die ik interviewde was 4 de oudste dik in de 80. Heel veel van die interviews zijn me bijgebleven, onder andere die van een ouder echtpaar. Ik citeer hier een stukje uit het interview…
Oudere literair (ik gaf iedere geïnterviewde een trefwoord)
Echtpaar S. (69/70); mevrouw heeft na een leven lang literair de thriller ontdekt. Leest alleen nog Henning Mankell, Val McDermid, Elisabeth George. ‘Romantische boeken is iets voor bij een wijntje’. Is nog steeds lid van een boekenclub. Bij meneer is het precies andersom. Las altijd alleen maar thrillers en heeft nu de literatuur ontdekt. Leest Reve, Hermans, zoekt nu echt naar verdieping tijdens het lezen. Ze krijgen hun titels uit de krant en van andere boekenclublezers.
Ik heb de afgelopen week toch het boek van Karl Marlantes De rivier weer terug gebracht (net niet boeiend genoeg beschreven). Ik wist dat er reserveringen opstonden en ik moest nog 600 bladzijden. Ik ben nu begonnen in Roxane van Iperen Het Hooge nest. dat blijft maar op de bestseller lijsten staan, dus hoop ik dat het ook mij boeit. Tijdens het gesprek met twee van de teleurgestelden in de literatuur kregen we het ook over de (auto)biografie. Dat blijkt toch steeds een genre dat heel erg populair blijft. Dat waren in de bibliotheek, naast de kast van de Waargebeurde verhalen, de meest gelezen boeken. Er kwamen biografieën van filosofen voorbij (Sartre), van kunstenaars (Picasso) en van politici. De biografie geeft als het goed is ook vaak een mooi tijdsbeeld en dat is altijd boeiend als je die tijd zelf kent. Ik krijg binnenkort Annie Cohen Solal, Jean Paul Sartre, zijn biografie te leen. Van Picasso wil ik wel Picasso In Holland, Parijs- Schoorldam 1905 lezen van Kees komen. Er ligt ook nog het boek van Miriam Toews Wat ze zeiden, in de bibliotheek voor me klaar.