We hadden allemaal het boek De maarschalk van Zora Del Buono met redelijk plezier gelezen, maar vonden ook dat je het niet echt een historische roman mocht noemen omdat daarvoor te veel gaten zaten in de historische vertelling. Het volgende boek dat we bespreken (21 oktober) is van Anjet Daanje Het lied van ooievaar en dromedaris. Verschillende van ons hebben haar vorige boek De herinnerde soldaat gelezen, een bijzonder boek, maar ook een boek dat doorzettingsvermogen vereist (waarschijnlijk net als haar nieuwste boek). Tip: er is een website van Anjet Daanje waar veel te vinden is over de roman.
Andere boeken die voorbij kwamen: Hanya Yanagihara, Naar het paradijs (favoriete boek van Barack Obama in 2022 waar ik wel zin zou hebben), Slavoj Zizek, Event; filosofie van de gebeurtenis, Sandra Langereis, Erasmus (zeer aanbevolen, zeer gedetailleerd), dat ons in e-book vorm wordt toegestuurd, Eva Meijer, Zee nu (een boek dat we denk ik allemaal de komende jaren moeten lezen), Menno Witteveen, Reinier Pauw (NRC recensie van vandaag over de eerste oligarch in Amsterdam) en als laatste Bessel van der Kolk, Traumasporen, het herstel van lichaam, brein en geest na overweldigende ervaringen. Deze psychiater is volgende zondag de laatste zomergast, dus allemaal kijken, het zal interessant zijn wat hij te melden heeft.
Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het duurde even voor de mensen begrepen wat er aan de hand was. De zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere. Een enkele strandwandelaar voelde wel dat er iets niet in de haak was. Maar wat? De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveningen staat blank. De minister-president geeft een persconferentie en Defensie stuurt soldaten naar de dijken. Op Twitter roepen complotdenkers Actie!, de Action adverteert: Eenmalig! 4 reddingsvesten voor de prijs van 3! Wetenschappers komen van heinde en verre om dit zeldzame fenomeen te onderzoeken. Duitsland stelt sportzalen voor de geëvacueerde buren ter beschikking. De koning vertrekt naar zijn vakantiehuis in Mozambique. Maar waar moeten de herten heen? En hoe zal het de blijvers vergaan die hun kampement opslaan op de daken van kantoorgebouwen in de Randstad? Als de mensen geëvacueerd zijn en de laatste meeuwen hun heil elders zoeken, volgen wij activiste Arie, scholier Wilg en oceanograaf Paula van der Steen op hun tocht over de nieuwe zee, en ontdekken hoe het water hun kijk op de wereld fundamenteel verandert. Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend. Het is een roman over het grootste gevaar van dit moment, over Nederland, over de natuur die ons bedreigt en koestert en over de mens, die gedwongen wordt zichzelf opnieuw uit te vinden.
En nu vergeet ik toch nog een boek en wel De machine, in de ban van booking.com van Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers.
Booking.com, een van de rijkste en succesvolste internetbedrijven van Europa, is al vijfentwintig jaar een mysterie. Iedereen kent de website, maar niemand kent de mensen en verhalen achter dit oer-Hollandse bedrijf in Amerikaanse handen. Tot nu. Drie NRC-journalisten reconstrueren in detail het wrange internetsprookje van Booking.com, dat eind jaren negentig begon als een idee van een groepje techniekstudenten uit Twente en uitgroeide tot het grootste en machtigste hotelboekingsplatform ter wereld.
Dit is het niet eerder vertelde verhaal van de opkomst, hoogtij en het morele verval van Booking, vol extravagante feesten, uit de hand gelopen internetexperimenten, bedrogen aandeelhouders, handtastelijke managers en ruzies in de boardroom. Maar vooral is dit het verhaal van een bedrijf dat een weergaloze online geldmachine bouwde, en in de eeuwige zucht naar meer de mensen achter de machine vergat.