Boekenclub

We hadden veel bedenkingen (onbegrijpelijk, complex enz, niet iedereen had het uitgelezen) tegen het boek van Robert Musil De verwarring van de jonge Torless, maar konden het toch allemaal wel waarderen. Over De Pool van Coetzee waren we wel gelijkmatig enthousiast. We kregen zelfs een discussie over de kracht van poëzie (de Pool schreef gedichten voor zijn aanbeden Beatriz). Agnes stelde voor om af en toe een gedicht mee te nemen waar men matig enthousiast op reageerde. Het volgende boek wordt Han Kang De vegetarier. Ik had ook wel zin in het nieuwe boek van Sana Valiulina Waar alle wegen ophouden. Er is ook een schitterende documentaire over de vader van Valiulina Wend je lichaam naar de zon. Er wordt ook nog genoemd de driedelige documentaire De man zonder geheugen , en Churchill (Netflix)

Boeken die verder ter tafel kwamen Slobodan Snajder De reparatie van de wereld, Reijer Passchier De vloek van Big Tech Anna van Es De Bagdad-Berlijn expres, Yuval Noah Harari Nexus (uittreksel in app), Merijn Kruk Opstand, Vasili Grossman Stalingrad, Guido van Heulendonck De kroon met twee pieken

‘Een scherpzinnig boek dat de wortels blootlegt van het probleem van Big Tech. Reijer Passchier laat zien dat we dieper moeten graven om de ongebreidelde macht van Big Tech te begrijpen. Een onmisbare bijdrage aan het debat over de toekomst van technologie en de rechtsstaat.’ Marleen Stikker, oprichter en directeur Waag ‘Reijer Passchier zegt alles wat ik ook zou willen zeggen.’ Maxim Februari, schrijver, in NRC over eerder werk van Reijer Passchier In toenemende mate bedreigt Big Tech niet alleen een aantal specifieke democratische en rechtsstatelijke waarden, zoals de privacy van burgers en de vrije mededinging in de economie, maar ook de meer algemene constitutionele structuren die de bescherming van zulke waarden überhaupt mogelijk maken. Denk daarbij aan de sterke, ‘soevereine’ staat of unie van staten, het onderscheid tussen publiek en privaat, burgerschap en de levendige civil society. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Die vraag probeert dit boek te beantwoorden. Onderscheidend is dat dit boek daarbij focust op recht, technologie én hun onderlinge interactie door de tijd heen. Zo blijken het moderne eigendomsrecht, het ondernemingsrecht en het internationale recht in hoge mate aan het ontstaan van Big Tech en het daarmee geassocieerde constitutionele verval te hebben bijgedragen. Digitalisering komt vervolgens naar voren als zowel een reflectie als als een katalysator van een langeretermijnfeodaliseringstrend. De vloek van Big Tech biedt aldus een uniek en multidisciplinair perspectief op een van de meest urgente maatschappelijke uitdagingen van dit moment. Dit boek is essentieel voor iedere student, wetenschapper, politicus, beleidsmaker en burger die in tijden van verdere industrialisering, informatisering en extreem gigantisme effectief wil meedenken over en/of bijdragen aan het behoud van de democratische rechtsstaat en zijn fundamentele waarden. Reijer Passchier is als hoogleraar Digitalisering en de democratische rechtsstaat verbonden aan de Open Universiteit en als universitair docent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden. Hij is auteur van Artificiële intelligentie en de rechtsstaat (Boom juridisch 2021). Met een voorpublicatie uit dat boek won hij The Meijers Best Article Prize en de Van Wersch Springplankprijs voor de beste publicatie op juridisch gebied.

Nav het boek van Anna van Es kregen we het nog even over de opiumoorlog in de 19e eeuw waardoor zoń beetje half China verslaafd raakte. Een prachtig boek hierover is van Amitav Gosh Een rivier van mist.