Straatrommelmarkt

Wat hebben we ze allemaal gemist de afgelopen twee zomers, de straatrommelmarkten. De mensen missen de gezelligheid, de praatjes met elkaar en de vondsten voor weinig geld. In de boekwinkel van Dorcas wordt ik regelmatig aangesproken om toch een markt te organiseren. Omdat onze buurtvereniging dit jaar weer geen rommelmarkt organiseert heb ik nu op eigenterrein, garage en tuin, een boekenmarkt gepland op zondag 22 augustus. Afgelopen dagen ben ik bezig geweest om mijn eigen boekenkasten helemaal op te schonen. En wat is dat toch moeilijk. Ik heb er veel boeken in staan die allemaal belangrijk voor me zijn geweest, maar ik weet dat ik ze niet meer een tweede keer ga lezen. Dus ik haal ze er toch (bijna) allemaal uit. Wat ik nog wil lezen laat ik staan. Als ik kijk naar de boekenkasten van mijn boekclubleden ben ik verbaasd dat ze zo veel hebben staan. Vooral de mannen hebben gigantische collecties, hele bibliotheken vol met gelezen (en niet gelezen) boeken. Ik heb op de groepsapp een oproep gedaan om boeken die ze wel kwijt willen de komende weken in te leveren. Ik heb de markt op de sites straatrommelmarkten.nl en meukisleuk.nl gezet en hoop maar dat al mijn werk niet voor niks is geweest. En als het wel een succes wordt organiseer ik de tweede markt met kleding en schoenen een maand later in september. Mijn zolder begint langzamerhand weer behoorlijk vol te raken omdat iedereen, familie en vrienden, zijn overtollige spullen bij mij dropt.

Ik heb de afgelopen week met heel veel plezier het boek van Nico Dros, Willen die Madoc maakte, gelezen. Een schelmenroman op zeer hoog niveau. En ik heb al weer verschillende boeken klaar liggen. Roy Jacobsen, De onzichtbaren en Ronan Farrow, Catch & Kill. Dat laatste boek had ik bijna gekocht vorig jaar, maar ze hadden het niet op voorraad en moest besteld worden, toen heb ik het laten zitten. Ik heb al eerder in een eerder blog geschreven dat ik al mijn goede doelen momenteel concentreer op onafhankelijke journalistiek, zoals Follow the money, De Groene Amsterdammer en ik ben van plan met de opbrengst van de boekenmarkt een donatie te doen aan Bellingcat. Ik heb echt een zwak voor moedige journalisten (Peter R. De Vries) die vaak hun leven op het spel zetten om bepaalde zaken aan de oppervalkte te brengen. Dat zal te maken hebben met het feit dat ik zelf af en toe onderdruk werd gezet in de tijd dat ik blogs over mijn werk schreef tussen 2007 en 2017. Ik moest iets ondertekenen (was illegaal!! hoorde ik later van een bekende journalist) en mocht geen kritische kanttekeningen maken bij de grote omslag (winkelconcept) die de bibliotheken maakte in 2008. Ik had vorige week ook nog het boek van Roberto Saviano, Gomorra in mijn handen. Die heeft ook een hoge prijs betaald voor zijn boek, hij leeft sinds het boek undercover. En wat een geweldig boek dat Gomorra. Saviano schreef de afgelopen zaterdag een kritisch artikel in de NRC over Nederland als het rottende hart van Europa met ons financiële systeem. Ik vond het een schokkende artikel en hoop dat heel veel politici, vooral Marc Rutte zich vreselijk gaan schamen dat het zo ver gekomen is met ons land. Ik heb ook het boek van Peter R. De Vries, Een moord kost meer levens gelezen en was er zeer van onder de indruk.

Op een eiland vlak voor de adembenemende kust van Noorwegen groeit Ingrid Barrøy op. Het ruwe eilandleven verloopt volgens zijn eigen wetten, met zware winters en heldere zomers. Een leven dat, net als het landschap zelf, van een grootse, broze schoonheid is, met in de verte de rest van de wereld. Ingrids vader droomt ervan een kade te bouwen die hen verbindt met het vasteland, maar zo dicht bij de rest van de wereld zijn blijft niet zonder gevolgen. Haar moeder heeft haar eigen dromen: meer kinderen, een kleiner eiland, een ander leven. En er blijft altijd één vraag die Ingrid haar nooit mag stellen. Wanneer Ingrid oud genoeg is, wordt ze naar het vasteland gestuurd om voor een van de rijke families aan de kust te werken. Maar dan gebeurt er iets tragisch en moet ze noodgedwongen terugkeren naar de plek die ze dacht achter zich gelaten te hebben

Tijdens een routine-onderzoek komt Ronan Farrow een verhaal op het spoor waar alleen nog maar over wordt gefluisterd. Harvey Weinstein, een van Hollywoods beroemdste producers is een seksueel roofdier, beschermd door angst, zijn rijkdom, en een samenzwering van stilte. Terwijl Farrow dieper in de zaak duikt, raakt hij in het vizier van allerlei schimmige personen – van dure advocaten tot getrainde spionnen – die een intimidatie-campagne tegen hem beginnen. Ze dreigen zijn carrière om zeep te helpen, achtervolgen hem overal, en proberen een misbruikverhaal uit zijn eigen familie tegen hem te gebruiken. Een spoor van aanwijzingen onthult corruptie en doofpotaffaires van Hollywood tot Washington, en ver daarbuiten.

Een moord kost meer levens is een absolute true crime klassieker! Lezers schreven: ‘Een uitstekend gedocumenteerd boek. Zulke verhalen moeten geschreven worden’ ‘Het verhaal slurpt je werkelijk vanaf de allereerste bladzijde op!’ ‘Zeer goed geschreven! Wanneer je erin begint wil je niet meer stoppen’ Peter R. de Vries (1956),